Lesson 1 – Jonah 1:1-8 (KJV)

God’s Orders, a Boat, and a Storm

1 Now the word of the LORD came unto Jonah the son of Amittai, saying,

2 Arise, go to Nineveh, that great city, and cry against it; for their wickedness is come up before me.

3 But Jonah rose up to flee unto Tarshish from the presence of the LORD, and went down to Joppa; and he found a ship going to Tarshish: so he paid the fare thereof, and went down into it, to go with them unto Tarshish from the presence of the LORD.

4 But the LORD sent out a great wind into the sea, and there was a mighty tempest in the sea, so that the ship was like to be broken.

5 Then the mariners were afraid, and cried every man unto his god, and cast forth the wares that were in the ship into the sea, to lighten it of them. But Jonah was gone down into the sides of the ship; and he lay, and was fast asleep.

6 So the shipmaster came to him, and said unto him, What meanest thou, O sleeper? arise, call upon thy God, if so be that God will think upon us, that we perish not.

7 And they said every one to his fellow, Come, and let us cast lots, that we may know for whose cause this evil is upon us. So they cast lots, and the lot fell upon Jonah.

8 Then said they unto him, Tell us, we pray thee, for whose cause this evil is upon us; What is thine occupation? and whence comest thou? what is thy country? and of what people art thou?

Podcast Episode Teaching Advice:

Important Doctrines Being Taught:

#1 – God actively governs the world.

#2 – All men and nations are required to obey God or face judgement.

#3 – There is no place man can go to hide from God.

#4 – There is no such thing as chance or luck, all things happen according to the will of God.

Comprehension Questions:

#1 – Why was Jonah told to go to Nineveh?

Answer – To preach/teach against the wickedness of Nineveh. (He was to tell them to stop being bad by breaking God’s commandments and start being good by keeping the commandments of God.)

#2 – What did Jonah do after getting his instructions from God?

Answer – He went to Tarshish heading in the opposite direction to a city called Joppa.

#3 – What or who was Jonah trying to get away from?

Answer – God / The presence of the Lord. (He wanted to get away from God)

#4 – What happened when Jonah got onto the ship going the wrong way?

Answer – God sent a strong wind and a mighty tempest into the sea. (God sent a big storm.)

#5 – What did the mariners do when they realized they were caught in a dangerous storm?

Answer – They began to pray to their gods and throw the wares/cargo off the ship to try and keep the boat from sinking.

#6 – What was Jonah doing when the storm hit the boat?

Answer – He had gone down into the side of the ship and went to sleep.

#7 – What did the ship captain think would save them from the storm? 

Answer – He thought Jonah’s God might be able to save them.

#8 – What did the mariners believe was the cause of the storm?

Answer – One of the men on the ship had done something to anger God / or a god.

#9 – How were the mariners going to find out who was the cause of the storm?

Answer – They were going to cast lots. (The lot would tell them who it was that was at fault.)

#10 – Who was the cause of the storm that put all the men in danger?

Answer – Jonah

#11 – Why did the gods of the mariners not help them?

Answer – Because they were praying to idols, gods that did not exist. Their gods had not hands that could help, eyes that could see their troubles, or ears that could hear their prayers. They prayed to objects of their own imagination and creation.

#12 – Why was Jonah not afraid of the Tempest like the mariners were?

Answer – Because God is in control of all things. He sent the storm and he controlled it as well. If God wanted him dead there was nothing that could hinder God if he wanted him alive he would be safe even in the middle of the storm.

#13 – Why did the shipmaster ask Jonah to pray to his God, when his own prayers to his god had not helped?

Answer – Because the shipmaster in his time of need wished to call upon God for safety. His gods could not help but perhaps the God of Jonah could.

#14 – Was Jonah surprised that the lot fell upon him and that God had exposed him to be the culprit aboard the ship? 

Answer – No. He had kept his rebellion to God a secret to this point, but God now brought his sin out in the open for all to see and as a reminder to Jonah himself of the sin he had committed in disobeying the command of God.

True or False Questions:

#1 – God asked Jonah if he was willing to go to Nineveh.

Answer – False

#2 – The ship sailed into a great storm by accident.

Answer – False

#3 – The mariners gods could not help them.

Answer – True

#4 – The mariners believed that they could get themselves out of the storm because they were very skilled sailors.

Answer – False

#5 – Jonah knew why the ship had sailed into a storm.

Answer – True