Lesson 2 – Jonah 1:9-17 (KJV)

Confession, Man Overboard, & the Great Fish

9 And he said unto them, I am an Hebrew; and I fear the LORD, the God of heaven, which hath made the sea and the dry land.

10 Then were the men exceedingly afraid, and said unto him. Why hast thou done this? For the men knew that he fled from the presence of the LORD, because he had told them.

11 Then said they unto him, What shall we do unto thee, that the sea may be calm unto us? for the sea wrought, and was tempestuous.

12 And he said unto them, Take me up, and cast me forth into the sea; so shall the sea be calm unto you: for I know that for my sake this great tempest is upon you.

13 Nevertheless the men rowed hard to bring it to the land; but they could not: for the sea wrought, and was tempestuous against them.

14 Wherefore they cried unto the LORD, and said, We beseech thee, O LORD, we beseech thee, let us not perish for this man’s life, and lay not upon us innocent blood: for thou, O LORD, hast done as it pleased thee.

15 So they took up Jonah, and cast him forth into the sea: and the sea ceased from her raging.

16 Then the men feared the LORD exceedingly, and offered a sacrifice unto the LORD, and made vows.

17 Now the LORD had prepared a great fish to swallow up Jonah. And Jonah was in the belly of the fish three days and three nights.

Podcast Episode Teaching Advice:

Important Doctrines Being Taught:

#1 – The fear of God is the principle characteristic of true belief.

#2 – God has personal control of the natural world which obeys the will of God.

#3 – The providence, control, or foreknowledge of God over all of creation and time are complete and unavoidable.

#4 – True encounters with God are terrifying, rather than inspiring.

Comprehension Questions:

#1 – Who did Jonah say that he was afraid of?

Answer – The Lord / God

#2 – What did Jonah say that God had made?

Answer – The sea and the dry land.

#3 – What did the mariners have to do to Jonah in order for them to be safe from the storm?

Answer – Throw Jonah in the sea.

#4 – Who wanted Jonah thrown into the sea?

Answer – God

#5 – What did the mariners do after they were told to throw Jonah in the sea? Did it work?

Answer – They did not listen, they tried instead to row the boat to the seashore. No.

#6 – What did the mariners think was going to happen that scared them?

Answer – 1. That they were going to die because of Jonah’s disobedience.
2. They did not want God to punish them for throwing Jonah into the sea, which they were sure would kill him.

#7 – What happened when the mariners threw Jonah into the sea?

Answer – The sea became calm and the storm ceased.

#8 – What did the mariners do when they saw the storm stop after Jonah was thrown into the sea?

Answer – They feared God and made vows.

#9 – What had God planned for Jonah because of his disobedience?

Answer – A great fish was prepared to swallow up Jonah.

#10 – How long was Jonah in the belly of the great fish?

Answer – Three days and three nights.

#11 – What did Jonah say about God that made the mariners even more scared about their situation?

Answer – That the God in which he had disobeyed and sought to run away from was God, the Creator of the sea and the dry land. Jonah was trying to run from the God that created all things. They were now facing the anger of the Creator of the world.

#12 – Why could they not row the ship to shore?

Answer – Because God caused the sea to become worse and their efforts to survive the storm without obeying God was futile because God wanted Jonah thrown into the sea.

#13 – After the sea ceased from raging the mariners were now face to face with the true God and creator of heaven and earth. What did they do?

Answer – They made sacrifices for sins and made vows unto God. (Vows of obedience and sacrifices for the cleaning of their sins before God.)

#14 – Was Jonah’s disobedience and boarding of a shipping going the wrong way a surprise to God? How do we know?

Answer – No. God sent a storm upon the sea and the only way to calm the storm was to throw Jonah into the sea, where a great fish was waiting that God had prepared to swallow up Jonah once he was thrown in the water. It was all planned out from the beginning.

True or False Questions:

#1 – The mariners decided to try and help Jonah run away from God.

Answer – False

#2 – Jonah explained to the mariners that the storm was a coincidence and the only thing they needed to do in order to survive the storm was to trust in their own abilities.

Answer – False

#3 – The mariners successfully saved their ship by working together.

Answer – False

#4 – The storm started when God wanted it to, went where he wanted it to, and stopped when he wanted it to.

Answer – True

#5 – Jonah was in the belly of the great fish three days and three nights.

Answer – True