Lesson 3 – Jonah 2:1-10 (KJV)

Prayer, Mercy, & Salvation

1 Then Jonah prayed unto the Lord his God out of the fish’s belly,

2 And said, I cried by reason of mine affliction unto the Lord, and he heard me; out of the belly of hell cried I, and thou heardest my voice.

3 For thou hadst cast me into the deep, in the midst of the seas; and the floods compassed me about: all thy billows and thy waves passed over me.

4 Then I said, I am cast out of thy sight; yet I will look again toward thy holy temple.

5 The waters compassed me about, even to the soul: the depth closed me round about, the weeds were wrapped about my head.

6 I went down to the bottoms of the mountains; the earth with her bars was about me for ever: yet hast thou brought up my life from corruption, O Lord my God.

7 When my soul fainted within me I remembered the Lord: and my prayer came in unto thee, into thine holy temple.

8 They that observe lying vanities forsake their own mercy.

9 But I will sacrifice unto thee with the voice of thanksgiving; I will pay that that I have vowed. Salvation is of the Lord.

10 And the Lord spake unto the fish, and it vomited out Jonah upon the dry land.

Podcast Episode Teaching Advice:

Important Doctrines Being Taught:

#1 – God can hear man’s prayers no matter where he is. There are no special places that increase our chances of God hearing us. God can see and hear all things, at all times.

#2 – Those that refuse to acknowledge God as creator and king, and whom refuse to pray for forgiveness of their sins against Him, forsake mercy that could be theirs.

#3 – Salvation is of God, man’s physical and spiritual salvation are both works of God alone.

#4 – God is Lord of all things in heaven and on earth. This includes the wind, water, and even the fish of the sea who obey His commands.

#5 – God is not a remote observer, He is personally involved, and actively manages and controls the all things in heaven and on earth.

Comprehension Questions:

#1 – What did Jonah do while in the belly of the great fish?

Answer – Prayed to God.

#2 – Could God hear Jonah when he was in the fishes belly?

Answer – Yes.

#3 – Who did Jonah say was responsible for putting him in the sea?

Answer – God.

#4 – Even though Jonah was put in the belly of the great fish, what did Jonah say he was going to do?

Answer – Look towards God’s Holy Temple. (He would seek God’s mercy by asking for God to forgive him of his sins.)

#5 – When Jonah thought he was about to die, what did he do?

Answer – He sought god’s mercy through prayer.

#6 – Why did the great fish vomit Jonah onto the shore?

Answer – God told it to.

#7 – Did Jonah want the punishment that he deserved for disobeying God?

Answer – No.

#8 – Is there anywhere man can go that God will be unable to hear or see him?

Answer – No. (Psalm 139 for reference.)

#9 – Why was God punishing Jonah?

Answer – Because Jonah refused to go to the Ninevites as God commanded.

#10 – Does God enjoy punishing men?

Answer – No. God enjoys having mercy upon those that do not cover their sins, but instead confess and flee from their sins.

#11 – Did Jonah want God’s justice or His mercy?

Answer – Jonah wanted mercy.

#12 – What happens to all those that refuse to acknowledge their sins against God?

Answer – They forsake mercy that could be theirs from God.

True or False Questions:

#1 – Jonah compared his experience in the belly of the fish to being in the belly of hell.

Answer – True

#2 – God never wanted Jonah to be thrown in the sea, or to be swallowed by a great fish.

Answer – False

#3 – It was God that almost killed Jonah in the sea, and it was God that saved His life.

Answer – True

#4 – Jonah hated God because God was responsible for all of his troubles.

Answer – False

#5 – The great fish threw Jonah up on the dry land because he did not taste good.

Answer – False