Lesson 6 – Jonah 4:7-11 (KJV)

A Worm, a Great City, and God’s Pity

7 But God prepared a worm when the morning rose the next day, and it smote the gourd that it withered.

8 And it came to pass, when the sun did arise, that God prepared a vehement east wind; and the sun beat upon the head of Jonah, that he fainted, and wished in himself to die, and said, It is better for me to die than to live.

9 And God said to Jonah, Doest thou well to be angry for the gourd? And he said, I do well to be angry, even unto death.

10 Then said the Lord, Thou hast had pity on the gourd, for the which thou hast not laboured, neither madest it grow; which came up in a night, and perished in a night:

11 And should not I spare Nineveh, that great city, wherein are more than sixscore thousand persons that cannot discern between their right hand and their left hand; and also much cattle?

Podcast Episode Teaching Advice:

Important Doctrines Being Taught:

#1 – God is personally and actively involved with every detail of life. God even utilizes insects, such as the worm, to bring about His will and plan. Nothing happens without God’s direct guidance, even a worm eating a specific plant at a specific time. He also commands the winds to do His bidding.

#2 – God is the giver of life. All things in heaven and on earth borrow life from Him.

Comprehension Questions:

#1 – What happened to the gourd the day after it grew up out of the ground and gave shade to Jonah?

Answer – God sent a worm which ate the plant and it died.

#2 – What else did God do to Jonah while he was sitting on the east side of the city?

Answer – God sent a strong wind and hot sun to beat upon Jonah.

#3 – What did Jonah want to happen to the city when the forty days were up?

Answer – He wanted to see the city overthrown/destroyed.

#4 – Why was Jonah upset that the gourd had died?

Answer – Because it had given him relief from the sun and it wasn’t fair that the worm had killed the gourd which he loved.

#5 – Why did God have mercy on Nineveh?

Answer – Because there were 120,000 people in the city that were ignorant of God’s law and God’s standards.

#6 – What had God done for the people in Nineveh?

Answer – He had given them life, food, shelter, homes, families, and daily provided for them.

#7 – Why was the city not overthrown?

Answer -Because God decided not to destroy them, he instead decided to have mercy on them and pardon their sins.

#8 – Why did God send Jonah to Nineveh?

Answer – To confront the Ninevites with their sin before God, and to declare God’s judgement that was to come upon them for their evil deeds.

#9 – Was God obligated to send Jonah to warn the Ninevites of the coming destruction facing their city?

Answer – No.

#10 – Should we be happy happy when evil people repent and start obeying God?

Answer – Yes.

True or False Questions:

#1 – God is the creator of all things, but He does not control all things.

Answer- False

#2 – God is the creator of all life, it is God that makes all things grow, and it is God that sustains all things by His power.

Answer- True

#3 – God compared the evil Ninevites to infants that could not tell right from wrong.

Answer- True

#4 – Jonah wanted mercy for himself, but did not think that the Ninevites deserved God’s mercy.

Answer- True

#5 – Men, families, cities, and nations are required to obey God or face judgement.

Answer- True